Research lab # Regulatory Bodies

Κάλεσμα για ερευνητικό εργαστήριο με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη
(τρία Σαββατοκύριακα 24/11 – 9/12)
Θα μας φιλοξενήσουν τρεις τελείως διαφορετικοί χώροι. Το πρώτο Σαβατοκύριακο θα γίνει στο Art Act Area(Αθηνάς 12, 6ος Όροφος),το δεύτερο στο Isadora & Raymond Dunkan Research Center(Χρυσάφης 43, Βύρωνας) και το τρίτο θα γίνει στη πλατεία Κοτζιά.
Το Regulatory bodies, δεύτερο έργο που προέκυψε μέσα από χορογραφική έρευνα πάνω στην έννοια του επαναπροσδιορισμού του κάδρου, εξερευνά χορογραφικές δομές μιας εφήμερης συλλογικότητας, καταπιάνεται με τις έννοιες ορατού και αοράτου, δισδιάστατου και τρισδιάστατου, αναπτύσσει κιναισθητικές πρακτικές και μεθόδους.
Θέλοντας να παραμείνω σε ένα ερευνητικό κλίμα, αλλά παράλληλα να μοιραστώ εργαλεία που έχω συλλέξει-κατασκευάσει θα οδηγήσω μια σειρά εργαστηρίων κάθε ένα από οποία θα εφαρμόζεται και σε ένα νέο τόπο. Η ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα έρθει με τη δημιουργία και παρουσίαση μιας δράσης για τον δημόσιο χώρο.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όποιον θέλει να εμπλακεί ενεργά στην έως τώρα διαδρομή του έργου ανεξαρτήτως εκπαίδευσης ή φυσικής κατάστασης.
____——–________———______—_____——-_______———
Research lab
Η ιδέα του Regulatory bodies αναλύεται σε δυο βασικούς πόλους: την δημιουργία ενός πεδίου συντονισμού και τους πιθανούς τρόπους έκθεσης και επαναπροσδιορισμού του κάδρου. Για την επίτευξη των παραπάνω χρησιμοποιώ ως βασικά εργαλεία, το σώμα, το περπάτημα και τη διαμεσολαβημένη από την κάμερα εικόνα.
Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν πάνω στο περπάτημα με απώτερο στόχο, την επίτευξη μη λεκτικής επικοινωνίας της ομάδας, δίχως τον ορισμό αρχηγού ή χορογραφημένου μοτίβου. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιώ συγκεκριμένη κιναισθητική μεθοδολογία, μέσα από την οποία οι χορευτές προτείνουν, παρατηρούν και επαναπροσδιορίζουν τις δράσεις τους τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Μόλις η ομάδα συντονιστεί και είναι σε θέση να παράγει υλικό θα μεταφέρουμε την διαδικασία και την συνθήκη στον δημόσιο χώρο. Μέσα από πυκνώσεις, αραιώσεις, συντονισμούς και αποσυντονισμούς θα επηρεάσουμε και θα επηρεαστούμε από τον δημόσιο χώρο.
Σε επόμενο σκέλος οι συμμετέχοντες καλούνται σε μια διαδικασία στοχασμού και επανεξέτασης αναζητώντας την φανέρωση του ορατού μέσα από το πρίσμα του επαναπροσδιορισμού. Θα δημιουργήσουν ψηφιακά κάδρα που φανερώνουν μια δεύτερη ανάγνωση πέραν αυτού που παρουσιάζεται αρχικά. Το κάδρο της κάμερας λειτουργεί ως υποπραγματικότητα άλλοτε συμπιέζοντας την προοπτική και άλλοτε παραμορφώνοντας το κάδρο, απομονώνοντας και υποδεικνύοντας επιλεγμένες δράσεις και χώρους.
Ένα συνεχές παιχνίδι μεταξύ αυτού που παρουσιάζεται και αυτού που συλλαμβάνει ο φακός της κάμερας.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου εργαστηρίου, ευελπιστούμε να φέρουμε το υλικό σε επαφή με νέους αθρώπους ώστε να στοχαστούμε πάνω στο περιεχόμενό του και τις πιθανές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να πάρει. Να το αφήσουμε να αναπνεύσει, να δούμε σε ποια διαδικασία σύνθεσης μπορούμε να οδηγηθούμε και ποια δραματουργική συνθήκη μπορεί να ανακύψει μέσα από αυτή.
πρόγραμμα εργαστηρίου :
Day 1
24/11, 14.00-17.00
το περπάτημα ως κοινή γλώσσα (Γνωριμία και εισαγωγή στην μεθοδολογία)
Day 2
25/11, 14.00-17.00
από το ορατό στο αόρατο (πειραματισμός με το κάδρο και εισαγωγή στο ‘Gazing’)
Day 3
01/12, 12.30-18.30
Πρακτική, έρευνα στον δημόσιο χώρο
Day 4
02/12 ,12.30-16.30
Πρακτική και ανάπτυξη υλικών
Day 5
08/12, 14.30-17.30
Πρακτική και έρευνα στο σημείο της τελικής παρουσίασης.
Day 6
09/12 14.30-16. 30
Πρακτική και παρουσίαση του εργαστηρίου στον δημόσιο χώρο λίγο πριν την δύση
Η παρακολούθηση όλων των αναφερόμενων ωρών είναι σημαντική για την ορθή λειτουργία του εργαστηρίου (η συμμετοχή στη παρουσίαση του έργου στον δημόσιο χώρο είναι προαιρετική)
To πρώτο σκ θα γίνει στο Art Act Area(Αθηνάς 12, 6ος Όροφος),το δεύτερο στο Isadora & Raymond Dunkan Research Center(Χρυσάφης 43, Βύρωνας) και το τρίτο θα γίνει στη πλατεία Κοτζιά.
Σχετικά με τη Κυριακή 9 του μήνα και σε περίπτωση βροχής, η παρουσίαση θα γίνει την επόμενη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα.
Κόστος εργαστηρίου 80 ευρώ
Για δήλωση συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες, ηλεκτρονικά στο siorasdg@gmail.com
(Περιορισμένος αριθμός θέσεων)
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα
Αποφοίτησα από την κρατική σχολή Ορχηστικής τέχνης το 2014. Πριν ολοκληρώσω τις σπουδές μου με τράβηξε η σχέση της κινούμενης εικόνας με την γλώσσα και εμπειρία του χορού. Το 2015 ξεκίνησα την προσωπική μου έρευνα πάνω στον επαναπροσδιορισμό του κάδρου (reframe) την οποία και συνεχίζω μέχρι σήμερα, εξετάζοντας ερωτήματα κιναισθησίας και ταυτότητας.
Το 2018 η έρευνα αυτή με οδήγησε στην δημιουργία τριών προσωρινών έργων χορού για την κάμερα Selfie του κινητού, υπό την κοινή θεματική ‘Selfy Series’
Στην σύντομή μου διαδρομή ως χορευτής είχα την χαρά χορέψω με την Hellenic dance company και να ταξιδέψω στην Ευρώπη σε διαφορετικές σκηνές την περίοδο 2015-2017. Είμαι ιδρυτικό μέλος της ‘Tripodium Collective’, Επιμελητής της πλατφόρμας MĒTA και δάσκαλος Γιόγκα από το 2009.
Με την ευγενική υποστήριξη του κέντρου μελέτης χορού Ντάνκαν του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.