Losing Ground | suggestions on consensual movement

Ερευνητικό εργαστήριο με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη και την Κυβέλη Κουβάτση
Σε συνέχεια και ολοκλήρωση των τριών ερευνητικών εργαστηρίων που έγιναν την περίοδο της καραντίνας στον δημόσιο χώρο, ο Γιώργος ενεργοποιεί ξανά μια συλλογική ερευνητική διαδικασία, αυτή τη φορά με την πολύτιμη βοήθεια της Κυβέλης, για να μοιραστούν από κοινού τα ευρήματα της έως τώρα διαδρομής και της κοινής τους πρακτικής.
Σε αναζήτηση μιας ενσώματης δημοκρατίας ενός μεταβαλλόμενου μαζί που προκύπτει μέσα από τη συν-κίνηση, οι δύο χορευτές μοιράζονται μια πλούσια πλέον πρακτική σε εργαλεία και τρόπους. Με τα ερωτήματά τους να πληθαίνουν συνεχώς, το εργαστήριο αυτό επιχειρεί να ανοίξει την ευαίσθητη διαδικασία της κινητικής τους έρευνας σε μια κομβική στιγμή εσωτερικής ωρίμανσης. Σε ένα χρονικό σημείο όπου η έως τώρα διαδρομή είναι ακόμα πολύ καθαρή, ενώ οι αποφάσεις ακόμα λαμβάνονται εν τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών, ενώ παράλληλα θα γίνουν μέρος μιας ερευνητικής διαδικασίας.
Στο εργαστήριο θα δοθούν συγκεκριμένο και πρωτότυπο ασκησιολόγιο από την πρακτική του Losing Ground, ξεκινώντας από βασικές τεχνικές, όπως το πως μαθαίνεις να μαθαίνεις και το πως διορθώνεις χωρίς να διορθώνεις, για να συνεχίσουμε εξερευνώντας πιο πολύπλοκες δυνατότητες συν-κίνησης, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Επιπλέον θα συναντήσουμε ερωτήματα που αφορούν την εκπαιδευτική φύση του υλικού αυτού, καθώς και τους τρόπους καταγραφής του.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα με ή και χωρίς εμπειρία σχετική με τον χορό. Θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια έξι Σαββατοκύριακων ξεκινώντας από το Σάββατο 13 του Νοέμβρη και ώρα 11.00-14.00. Από την Κυριακή 14 του μήνα και για όλες τις υπόλοιπες συναντήσεις το εργαστήριο θα γίνεται 12.00-15.00. Οι συναντήσεις μας θα γίνουν κατά βάση σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους ή σε στούντιο, ανάλογα με τη θεματική της ημέρας και τις καιρικές συνθήκες.
Το κόστος του εργαστηρίου είναι 240 ευρώ και προπληρώνεται. Για σπουδαστές/ριες, ανέργους/ες, και μέλη του ΣΕΧΩΧΟ το κόστος είναι 180 ευρώ.
Σε περίπτωση οικονομικής δυσκολίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Για την δήλωση συμμετοχής και ερωτήσεις-διευκρινίσεις έως και τη Πέμπτη 11 του μήνα στέλνετε στο siorasdg@gmail.com ή καλείτε στο 6946286026.
..λίγα λόγια για το Losing Ground
Το Losing Ground ξεκίνησε την ίδια περίοδο που ξεκίνησε και η πρώτη καραντίνα, ως κοινή ανάγκη του Γιώργου Σιώρα Δεληγιάννη και της Εμμανουέλας Πεχυνάκη για κινητική έρευνα και πρακτική.
Η απουσία της σωματικής επαφής και συγκεκριμένα της αίσθησης της αφής σε συνδυασμό με μια επιτακτική ανάγκη κατοίκησης του δημόσιου χώρου με τα σώματά και την πρακτική μας, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας παράγοντες που διαμόρφωσαν και τροφοδότησαν την όλη έρευνα. Μέσα από μια σχεδόν καθημερινή κοινή πρακτική δύο σωμάτων (partnering) εξερευνήσαμε τις δυνατότητες της κίνησης στον δημόσιο χώρο μέσα από μια εναλλασσόμενη σχέση πομπού και δέκτη που ενεργοποιεί και οξύνει κιναισθητικές λειτουργίες. Με βασική συνθήκη εργασίας τα κλειστά μάτια του λαμβάνοντος σώματος, αναπτύξαμε από κοινού την κινευαισθησία μας και επιχειρήσαμε να καταγράψουμε μια σειρά από λειτουργίες-τρόπους που μας ξεκλείδωσαν λίγο λίγο έναν πρωτότυπο τρόπο συν-κίνησης. Αντλώντας έμπνευση από πρακτικές της ενσωμάτωσης (somatics) εξερευνήσαμε κινητικές δυνατότητες που δεν βασίζονται στη μίμηση, αλλά σε έναν άλλο τρόπο καθοδήγησης που εμπεριέχει όλη τη δυναμική και δυνατότητα της σωματικής μας μνήμης χωρίς όμως να εγκλωβίζεται σε αυτήν.
Το νέο σύστημα των δύο σωμάτων μας μετακίνησε τον άξονα και περιόρισε σημαντικά το εγώ, απελευθερώνοντας το μαζί. Σε συνδυασμό με την συνθήκη των κλειστών ματιών, βρεθήκαμε σε μια περιοχή αυξημένης φροντίδας, εγρήγορσης και κινητικής συναπόφασης. Μέσα από τρία ανοιχτά ερευνητικά σεμινάρια δοκιμάσαμε τον τρόπο του Losing Ground σε διαφορετικά σώματα και διαπιστώσαμε με χαρά ότι η ετερότητα των σωμάτων φέρνει μόνο πλούτο στην πρακτική αυτή.
Σε συνέχεια αυτού του πλούσιου κύκλου έρευνας η Εμμανουέλα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Κονσερβατόριο του Antwerpen στο τμήμα ΜΑ Dance Embodied Artistic Research όπου και παρουσίασε τη θέση της με τίτλο Losing Ground – Α Leap In The Void καθώς και ένα ντουέτο με τη Ναταλία Μπάκα. Ο Γιώργος συνέχισε την έρευνα στον δημόσιο χώρο μαζί με την Κυβέλη Κουβάτση, μέρος της οποίας παρουσίασε στον κύκλο μαθημάτων somatics ΣΥΝΑΣΚί πριν λίγες ημέρες.
Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2014), χορευτής, χορογράφος, επιμελητής δράσεων που αφορούν την καλλιτεχνική παραστατική κοινότητα και έρευνα. Συνδιοργανωτής της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών Meta (2015-2019), του κύκλου συναντήσεων για την καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία (2018-2019) καθώς και του φεστιβάλ Λυκαβηττού (2020-2021). Οι συλλογικές πρωτοβουλίες αποτελούν για τον ίδιο τόπους συνάντησης και ζύμωσης κυρίαρχου ενδιαφέροντος που λειτουργούν τόσο ως ανατροφοδοτικά στοιχεία όσο και ως ουσιαστικές αυτόνομες διαδικασίες. Παράλληλα η προσωπική του έρευνα θέτει ερωτήματα ταυτότητας και χρήσης του δημόσιου χώρου σε μια συνεχή αναζήτηση της προσωπικής του χορογραφικής γλώσσας.
To 2018 παρουσιάζει για πρώτη φορά παραστατικό δείγμα δουλειάς με τρία έργα επιτελεστικής εγκατάστασης (performance-installation) Selfy | Solo, Selfy | Quartet for a selfie camera, Selfy | How to Selfy. Τo 2019 παρουσιάζει πέντε δράσεις site specific στο κέντρο της Αθήνας υπό τον τίτλο “Regulatory Bodies” ενώ το 2020 επιστρέφει στο Selfy με ένα προσωπικό σόλο με το όνομα a Digital Oasis of a Dining Dinosaur. Το 2021 ολοκλήρωσε τον κύκλο έργων Selfy με τρεις δράσεις σε πλατείες της Αθήνας και μια παράσταση με τον τίτλο Soma sto on | Selfy Apocalypse.
Παράλληλα κάνει την κίνηση για θεατρικές παραστάσεις ενώ από το 2009 παραδίδει μαθήματα γιόγκα. Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής δασκάλων γιόγκα και καθηγητής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα στον δημόσιο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Κυβέλη Κουβάτση είναι γεννημένη στη Λευκάδα το 1996 και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2021) και τελειόφοιτη στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Όντας πρόσφατα απόφοιτη, βρίσκεται σε αναζήτηση της καλλιτεχνικής της ταυτότητας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στην ερευνητική διαδικασία, τόσο όσον αφορά τις κινητικές πρακτικές, όσο και το θεωρητικό πλαίσιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού και θεάτρου, καθώς και εργαστήρια κινητικής έρευνας.