Research Workshop

Αυτό το κάλεσμα απευθύνεται σε όσες και όσους έχουν ανάγκη να συνδεθούν ξανά με μια σωματική πρακτική, και κινητική έρευνα, σε συνοδεία σωμάτων στον δημόσιο χώρο.
Με αφορμή την έως τώρα πρακτική και έρευνα του Γιώργου Σιώρα Δεληγιάννη το συγκεκριμένο εργαστήριο αναζητά μια δυναμική σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων και του περιεχομένου.
Τον τελευταίο ένα χρόνο η χορευτική μας πρακτική και έρευνα, παρασύρεται σταθερά από τα απόνερα των μεγάλων ειδήσεων και της καλπάζουσας επικαιρότητας απομακρύνοντάς μας από την σωματικότητα που έχουμε τόσο ανάγκη. Με τα στούντιο και τις σχολές χορού να βρίσκονται σταθερά στην κόκκινη λίστα επικινδυνότητας ίσως η σημερινή συγκυρία να αποτελεί και μια ευκαιρία για να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους για να υπάρχουμε μαζί και από κοντά. Από τα πιο όμορφα παράδοξα που έχει γεννήσει η πανδημία είναι η ενεργοποίηση και αξιοποίηση από τους πολίτες των χώρων πρασίνου, των συνοικιακών πλατειών, των λόφων και κυρίως των μεγάλων πάρκων της πρωτεύουσας, που έχουν ξαναβρεί την χαμένη τους ζωντάνια με όλο και περισσότερο κόσμο να βρίσκει εκεί διέξοδο.
Το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών περιλαμβάνει σωματική πρακτική και χορογραφική έρευνα. Κάθε συνάντηση θα ξεκινάει με κινητικές οδηγίες σε ζευγάρια εξερευνώντας εκ νέου και επανοικειοποιώντας την αίσθηση της αφής μέσα από μια σχέση οδηγητή και οδηγούμενου. Στη συνέχεια και ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας θα περιηγηθούμε σε γνώριμα και νέα χορογραφικά υλικά, θα προσεγγίσουμε ερωτήματα με το νου και με το σώμα, θα μιλήσουμε θα διαβάσουμε και γιατί όχι θα φάμε και παρέα. Αυτή τη στιγμή το περιεχόμενο των συναντήσεων μας είναι ζητούμενο να παραμείνει ανοιχτό, ώστε να συναντήσει τις ανάγκες της ομάδας.
Οι συναντήσεις μας θα διαρκούν τρεις ώρες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 17.00 έως τις 20.00 ξεκινώντας την τελευταία μέρα του Μαρτίου (31/03) και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 21 Μαΐου. Το εργαστήριο θα είναι δωρεάν, απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως εμπειρίας και βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η συνέπεια. Για να δηλώσετε συμμετοχή στέλνετε στο siorasdg@gmail.com έως και την Τρίτη 30/03 μαζί με μια σύντομη περιγραφή του λόγου για τον οποίο σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο ερευνητικό εργαστήριο.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2014), χορευτής, χορογράφος καθώς και επιμελητής δράσεων που αφορούν την καλλιτεχνική παραστατική κοινότητα και έρευνα. Υπήρξε συνδιοργανωτής της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών Meta (2015-2019), του κύκλου συναντήσεων για την καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία (2018-2019) καθώς και του φεστιβάλ Λυκαβηττού (2020). Οι συλλογικές πρωτοβουλίες αποτελούν για τον ίδιο τόπο συνάντησης και ζύμωσης κυρίαρχου ενδιαφέροντος τόσο ως ανατροφοδοτικά στοιχεία όσο και ως ουσιαστικές αυτόνομες διαδικασίες. Παράλληλα η προσωπική του έρευνα θέτει ερωτήματα ταυτότητας και χρήσης του δημόσιου χώρου σε μια συνεχή αναζήτηση της προσωπικής του χορογραφικής γλώσσας.
To 2018 παρουσιάζει για πρώτη φορά παραστατικό δείγμα δουλειάς με τρία έργα επιτελεστικής εγκατάστασης (performance-installation) που καταπιάνονται με τη σωματική ταυτότητα, την αυτοεικόνα και το δίπολο ψηφιακού – φυσικού: Selfy | Solo, Selfy | Quartet for a selfie camera, Selfy | How to Selfy. To 2019 εξερευνά το συλλογικό σώμα και την κίνηση από τον ατομικό στον δημόσιο χώρο, παρουσιάζοντας πέντε δράσεις site specific στο κέντρο της Αθήνας υπό τον τίτλο “Regulatory Bodies” (με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού). Το 2020 επιστρέφει στο Selfy με ένα προσωπικό σόλο με το όνομα a Digital Oasis of a Dining Dinosaur.
Παράλληλα από το 2009 παραδίδει μαθήματα γιόγκα. Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής δασκάλων γιόγκα και καθηγητής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα στον δημόσιο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.