Open classes Losing Ground with Giorgos & Kyveli

Κάθε Κυριακή 12:00-14:00 από 13 Φλεβάρη στον χώρο της Μενάνδρου 54, ισόγειο, στο στενάκι απέναντι από το Κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου
Μετά το εργαστήριο Losing Ground | suggestions on consensual movement, όπου οξύναμε τα εργαλεία μας, επιστρέφουμε με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση να μοιραστούμε την πρακτική μας με περισσότερους ανθρώπους, με έναν κύκλο α ν ο ι χ τ ώ ν μαθημάτων Losing Ground!
Ο πρώτος αυτός κύκλος θα είναι εννέα συναντήσεις από 13 Φλεβάρη μέχρι 10 Απριλίου, κάθε Κυριακή 12:00-14:00. *με εξαίρεση την Κυριακή 20/2 που το μάθημα θα γίνει 17:00-19:00.
Το Losing Ground είναι μια πρακτική σε ζευγάρια με βασική συνθήκη εργασίας τα κλειστά μάτια του ενός σώματος και την αίσθηση της αφής ως κινητικό ερέθισμα.
Αντλώντας έμπνευση από πρακτικές της ενσωμάτωσης (somatics) εξερευνά κινητικές δυνατότητες με έναν τρόπο καθοδήγησης που εμπεριέχει όλη τη δυναμική της σωματικής μας μνήμης χωρίς όμως να εγκλωβίζεται σε αυτήν. Οξύνοντας κιναισθητικές λειτουργίες δύναται να προκύψει ένας χορός κινητικής συναπόφασης, αυξημένης φροντίδας και εγρήγορσης.
Στα μαθήματα αυτά θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, οπότε δεν έχει σημασία αν έχετε ξαναέρθει σε επαφή με αυτήν τη συγκεκριμένη μέθοδο ή αν έχετε προηγούμενη χορευτική εμπειρία. Αν πάλι έχετε ξανακάνει losing ground, είναι μια ευκαιρία για πρακτική, για να θυμηθείτε, αλλά και να εμβαθύνετε στην εργασία σας.
Αυτή τη φορά με γνώμονα τη συνθήκη των ανοιχτών μαθημάτων κάναμε τον σχεδιασμό του μαθήματος έτσι ώστε να επιτρέπει στο κάθε άτομο να προχωράει και να εμβαθύνει με τους δικούς του ρυθμούς στην πρακτική, μέσα από ένα ασκησιολόγιο που θα ξετυλίγεται σταδικά, και το οποίο μπορεί κανείς να προσεγγίσει μέσα από διαφορετικά επίπεδα εργασίας ανάλογα με τον χρόνο που αφιερώνει.
Ντροπίν: 10 ευρώ
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στέλνοντας email στο k.kouvatsi@gmail.com ή μήνυμα στο 6989468999 (βαιμπερ ή κινητό).
Σας περιμένουμε με χαρά!
Γιώργος & Κυβέλη
..λίγα λόγια για το Losing Ground
Το Losing Ground ξεκίνησε την ίδια περίοδο που ξεκίνησε και η πρώτη καραντίνα, ως κοινή ανάγκη του Γιώργου Σιώρα Δεληγιάννη και της Εμμανουέλας Πεχυνάκη για κινητική έρευνα και πρακτική.
Η απουσία της σωματικής επαφής και συγκεκριμένα της αίσθησης της αφής σε συνδυασμό με μια επιτακτική ανάγκη κατοίκησης του δημόσιου χώρου με τα σώματά και την πρακτική μας, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας παράγοντες που διαμόρφωσαν και τροφοδότησαν την όλη έρευνα.
Σε συνέχεια αυτού του πλούσιου κύκλου έρευνας η Εμμανουέλα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Κονσερβατόριο του Antwerpen στο τμήμα ΜΑ Dance Embodied Artistic Research όπου και παρουσίασε τη θέση της με τίτλο Losing Ground – Α Leap In The Void. Από τα τέλη του 2020 ο Γιώργος συνέχισε την πρακτική στον δημόσιο χώρο μαζί με την Κυβέλη Κουβάτση, εμβαθύνοντας αυτήν τη φορά οι δυό τους στην εξέλιξη της κινητικής
έρευνας με ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία της διδασκαλίας.
Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2014), χορευτής, χορογράφος, επιμελητής δράσεων που αφορούν την καλλιτεχνική παραστατική κοινότητα και έρευνα. Συνδιοργανωτής της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών Meta (2015-2019), του κύκλου συναντήσεων για την καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία (2018-2019) καθώς και του φεστιβάλ Λυκαβηττού (2020-2021). Οι συλλογικές πρωτοβουλίες αποτελούν για τον ίδιο τόπους συνάντησης και ζύμωσης κυρίαρχου ενδιαφέροντος που λειτουργούν τόσο ως ανατροφοδοτικά στοιχεία όσο και ως ουσιαστικές αυτόνομες διαδικασίες. Παράλληλα η προσωπική του έρευνα θέτει ερωτήματα ταυτότητας και χρήσης του δημόσιου χώρου σε μια συνεχή αναζήτηση της προσωπικής του χορογραφικής γλώσσας.
To 2018 παρουσιάζει για πρώτη φορά παραστατικό δείγμα δουλειάς με τρία έργα επιτελεστικής εγκατάστασης (performance-installation) Selfy | Solo, Selfy | Quartet for a selfie camera, Selfy | How to Selfy. Τo 2019 παρουσιάζει πέντε δράσεις site specific στο κέντρο της Αθήνας υπό τον τίτλο “Regulatory Bodies” ενώ το 2020 επιστρέφει στο Selfy με ένα προσωπικό σόλο με το όνομα a Digital Oasis of a Dining Dinosaur. Το 2021 ολοκλήρωσε τον κύκλο έργων Selfy με τρεις δράσεις σε πλατείες της Αθήνας και μια παράσταση με τον τίτλο Soma sto on | Selfy Apocalypse.
Παράλληλα κάνει την κίνηση για θεατρικές παραστάσεις ενώ από το 2009 παραδίδει μαθήματα γιόγκα. Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής δασκάλων γιόγκα και καθηγητής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα στον δημόσιο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Κυβέλη Κουβάτση έχει μεγαλώσει στη Λευκάδα και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2021) και τελειόφοιτη στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχοντας τελειώσει τις σπουδές της πρόσφατα, και αποφεύγοντας να αποκρυσταλλώσει ακόμα μια νέα ταυτότητα, βρίσκεται σε αναζήτηση διαφόρων τρόπων να υπάρξει μέσα από τον χορό, την έρευνα -κινητική ή θεωρητική-, το μοίρασμα και τη συνεχή εμπειρία της μάθησης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού και θεάτρου, καθώς και εργαστήρια κινητικής έρευνας. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει την ταινία Περί χορευτικής εκπαίδευσης και άλλων μυστηρίων | Συνεντεύξεις αποφοίτων και τελειόφοιτων στο 2021, ένα ντοκιμαντέρ για την επαγγελματική εκπαίδευση χορού στην Ελλάδα.